Dominique Perrault Architecture

chargement

17 | 03 | 2021

la Poste du Louvre

Delivery

After five years of construction work, the agency delivers the Poste du Louvre, turned to a mixed block in the heart of Paris.

La Poste Group and its real estate subsidiarity Poste Immo, client and owner of the site launched a huge modernization program of this complex in 2012 to adapt it to the times, open it up to its neighborhood and welcome inhabitants, tourists and new users. Out of 70 French and international teams that applied for the 2012 international competition, five were selected for the final phase, won in July 2012 by Dominique Perrault's team. Managed by Bouygues Bâtiment Ile-de-France, the construction work began in 2016. In 2021 the various spaces are made available to the buyer for a full opening scheduled for 2022.
In the heart of the capital, the Poste du Louvre block appeared as a closed block, inaccessible to the public, open to the public space only through its post office located on rue du Louvre. The project consisted in reintroducing the building into the life of its neighborhood, opening it up to the public space by creating passages and galleries.
From now on, the courtyard is accessible to all, the crossing block no longer forms an obstacle. The new mix of uses and functions also contributes to the new attractiveness of the site, which now hosts many programs including shops, offices, a 5 * hotel and social housing.
It was also essential to preserve the heritage substance of the original building created by Julien Guadet in 1888: some decorative elements, such as the elegant clocks or the painted ceilings, but above all, the stone and metal architecture. The project has encouraged an approach of restitution and revelation of its heritage elements: the double heights have been restored, the large frames dressed in black, the building is transformed and freed from all the constraints accumulated over time.